De juiste gouden ringen voor bruiloften: legeringen en kwaliteiten

Gouden ringen worden vaak gekozen als trouwringen, maar veel stellen weten niet van tevoren dat gouden ringen sterk verschillen in kleur, werkelijk goudgehalte en dus hun waarde afhankelijk van de legering. We geven een overzicht van de meest voorkomende goudlegeringen en hun eigenschappen.

Belangrijk om vooraf te weten, een trouwring met diamant is bij alles soorten goud mogelijk.

Legeringen van gouden ringen

De bekendste goudlegeringen zijn geel goud, wit goud en rood goud. Wat zijn de eigenschappen van deze legeringen en hoe zijn ze samengesteld?

Geel goud: Geel goud is de absolute klassieker onder de goudlegeringen en maakt, zoals de naam al doet vermoeden, indruk met zijn geelgouden kleur. Deze bestaat uit de componenten fijn goud, zilver en koper, waarbij de verhouding zilver en koper idealiter 1:1 is. Door de verschillende weging van het fijne goudgehalte kan ofwel een lichtgele toon of een diepgele toon die neigt naar oranje worden geproduceerd.
Witgoud: Ringen van witgoud lijken qua uiterlijk op zilveren ringen. Witgouden ringen zijn echter van hogere kwaliteit en dus duurder dan zilveren ringen. In tegenstelling tot zilver is de kans op oxidatie bij wit goud veel lager waardoor er op de lange termijn geen verkleuring optreedt. Witgoudlegeringen kunnen uit verschillende materialen worden verkregen. Palladium wit goud, dat is samengesteld uit fijn goud, zilver en palladium, wordt meestal gebruikt voor sieraden.
Rood- en roségoud: net als geelgoud bestaat rood goud uit fijn goud, zilver en koper. De goudlegering krijgt een roodachtige kleur wanneer het kopergehalte hoger is dan het zilvergehalte van de legering. Afhankelijk van de weging van de verschillende componenten kan een andere kleur rood worden gecreëerd. Voor een roestrood goud moet het kopergehalte domineren. Om het zilverroze roségoud te produceren, moet er een relatief hoog zilvergehalte zijn.

De fijnheid van gouden ringen

Zoals reeds beschreven, varieert het aandeel fijn goud in gouden ringen afhankelijk van de legering. Typische classificaties op fijnheid zijn onder meer 333, 585, 750 en 900 goud. De cijfers geven het percentage fijn goud aan. Met 900 goud bestaat de goudlegering voor 90% uit fijn goud. Een geelgoud van 750 of 900 heeft bijvoorbeeld een zeer rijke gele kleur door het hoge gehalte aan fijn goud. Hoe hoger de fijnheid, hoe hoger de prijs van de sieraden en hoe kleiner het risico dat de sieraden na verloop van tijd gaan oxideren en verkleuren. Dus als je op zoek bent naar een waardevolle en duurzame trouwring, kies dan voor een gouden ring gemaakt van een legering van 585 of hoger.

Dit vind je misschien ook leuk...