Poets je tanden – doe het goed!

We doen het allemaal meerdere keren per dag zonder er veel bij na te denken: tandenpoetsen. Zelfs als kinderen werden we erin getrommeld: vergeet niet je tanden te poetsen na het eten! Iedereen is het erover eens dat tandenpoetsen belangrijk is. Maar de talrijke aanbevelingen voor mondhygiëne en het bijna oneindige aanbod van tand- en mondverzorgingsproducten laten waarschijnlijk veel mensen met verlies. Daarom geven we je een overzicht van waar je op moet letten bij het tandenpoetsen.

Waarom is tandenpoetsen zo belangrijk?

Naast goede bacteriën bevat de mondflora ook schadelijke bacteriën die tandplak vormen. Het is belangrijk om tandplak dagelijks te verwijderen door uw tanden goed te poetsen om verharding te voorkomen. Want dan gaat het om de vorming van tandsteen, een belangrijke risicofactor voor tandbederf, tandvleesaandoeningen, gingivitis en parodontitis. Regelmatig en zorgvuldig tandenpoetsen helpt om tand- en tandvleesaandoeningen effectief tegen te gaan.

Wanneer en hoe vaak moet je je tanden poetsen?

Vroeger was het motto: “Poets je tanden na elke maaltijd!”. Tegenwoordig weten we: “Bacteriële afzettingen hebben tijd nodig om hun pathogene effect te ontplooien” (Prof. Dr. Dietmar Oesterreich, vice-president van de Duitse tandheelkundige vereniging). De Duitse Tandheelkundige Vereniging raadt aan om uw tanden minstens twee keer per dag te poetsen met tandpasta die fluoride bevat. Na de maaltijd moet u minstens een half uur wachten voordat u uw tanden poetst. Het is ook aan te raden om ’s avonds extra grondig te zijn, omdat tanden ’s nachts kwetsbaarder zijn door verminderde speekselproductie.

Hoe lang moet je je tanden poetsen?

De gemiddelde Nederlander doet hier niet meer dan 80 seconden over. Voor tandartsen is dit echter niet voldoende om hun tanden voldoende schoon te maken. In plaats daarvan werd een absoluut minimum van twee minuten afgesproken. Studies tonen zelfs aan dat vijf minuten ideaal zou zijn. Uiteindelijk bepalen echter niet alleen de duur maar ook de stand van het gebit, de conditie van het gebit en het tandvlees, de reinigingstechniek en de voeding het reinigingsresultaat.

De juiste poetstechniek

Iedereen die hier ooit onderzoek naar heeft gedaan, zal gemerkt hebben dat er talloze van dergelijke technieken zijn. Er is de Bass-methode, die vooral wordt aanbevolen voor volwassenen, de KAI-methode, die vooral wordt aanbevolen voor kinderen, maar ook de Fones-, Stillman- en Chartes-methoden en nog veel meer. Eén ding is zeker: er bestaat niet zoiets als de beste poetstechniek voor iedereen. Welke techniek het beste bij u past, kunt u het beste aan uw tandarts vragen. Wat echter in ieder geval moet worden vermeden, is zwaar poetsen, d.w.z. uitgebreid heen en weer schrobben en sterke druk, omdat dit de tanden kan beschadigen. Er bestaat een risico op slijtage van het glazuur en terugtrekkend tandvlees. Over het algemeen wordt geadviseerd om systematisch één tand per keer te reinigen met weinig druk en kleine veegbewegingen.

De juiste tandenborstel

Tandenborstels zijn er in veel verschillende vormen en modellen. Het belangrijkste is de hardheid van de borstelharen. Over het algemeen geldt: hoe harder de borstelharen, hoe beter de reinigingsprestaties. Harde borstelharen zijn het meest effectief in het reinigen en verwijderen van tandplak, maar middelgrote borstelharen zijn ideaal voor de meeste mensen. Mensen met pijngevoelige tanden moeten tandenborstels met zachte haren kiezen en iets langer en grondiger poetsen.

Je hebt ook de keuze tussen handmatige en elektrische tandenborstels. Hoewel de handtandenborstel het populairste en goedkoopste model is, is de elektrische tandenborstel duurder, maar comfortabeler en effectiever omdat hij tandplak grondiger verwijdert. Als je echter goed overweg kunt met een handtandenborstel, kun je het volhouden. Want met de juiste reinigingstechniek en wat meer tijd kun je even goede resultaten behalen.

De juiste tandpasta

Er zijn drie soorten tandpasta: universele, gevoelige en whitening-tandpasta. Universele tandpasta’s zijn perfect geschikt voor normale tanden. Als je je tanden witter wilt maken, kun je whitening-tandpasta’s gebruiken, maar sommige van de veel goedkopere universele tandpasta’s verwijderen vlekken net zo goed. Mensen met pijngevoelige tanden moeten kiezen voor gevoelige tandpasta’s, die minder schuren. Omdat verkleuringen hiermee moeilijker te verwijderen zijn, is het aan te raden af ​​en toe een tandpasta voor normale tanden te gebruiken. Welke tandpasta je ook kiest, er moet altijd fluoride in zitten. Omdat deze de tand helpen beschermen tegen cariës en daarom vanuit tandtechnisch oogpunt als het belangrijkste actieve ingrediënt worden beschouwd.

Dit vind je misschien ook leuk...