Vergrootglazen

Vergrootglazen zijn bijzonder sterke leesbrillen met waarden boven de 4 dioptrie. De vergroting kan worden bepaald door het aantal dioptrieën te delen door 4. Zo is er bij 8 dioptrie een dubbele vergroting, bij 40 dioptrie een tienvoudige vergroting. De leesafstand van een loepbril is veel kleiner dan die van een normale leesbril. Het wordt berekend uit het omgekeerde van het aantal dioptrieën. Bij 8 dioptrieën is het 1/8 meter, oftewel 12,5 centimeter, bij 40 dioptrieën is het slechts 2,5 centimeter.

Vergrootglazen vergroten tot 15 keer. Bij een verrekijker met een vergroting tot drie keer worden beide ogen gebruikt. Daarnaast is alleen een monoculaire uitvoering mogelijk. Hier wordt het betere oog gebruikt om te lezen, het slechtere oog krijgt – indien nodig – een matglas zodat het niet afleidend of storend is.

Naast vergrootglazen met één sterkte zijn er ook multifocale brillen. Deze hebben ook een afstandsgedeelte met normale verziendheid of hebben een multifocaal vergrootglas met twee verschillende vergrotingen – een zwakkere aan de bovenkant voor oriëntatie op papier en een hogere aan de onderkant voor het lezen van klein drukwerk.

Het voordeel van vergrootglazen is hun relatief grote gezichtsveld. Het overzicht bij het lezen is groter dan bij enig ander optisch vergrotend visueel hulpmiddel. Dit maakt het lezen veel gemakkelijker; men hapert minder en vindt het begin van de regel beter. Vergrootglazen zijn ook relatief licht en kunnen daarom ook onderweg effectief worden gebruikt – bij het ontcijferen van informatie over voedsel, bij de autoriteiten of in restaurants.

De grootste hindernis bij het plaatsen van loepen is de korte leesafstand. Dit maakt het ook moeilijker voor het licht om binnen te komen, zodat het essentieel is om te zorgen voor een goede verlichting op de leesplek.

Dit vind je misschien ook leuk...