Wat is Solana?

Solana is in de eerste plaats een platform voor gedecentraliseerde financiële toepassingen en andere slimme contracten. Beleggers kunnen activa lenen, verhandelen, uitlenen en gebruiken op het platform. Met zijn functies zoals slimme contracten en NFT’s, is Solana een van de toonaangevende Ethereum-concurrenten. In de cryptoscene worden met name slimme contracten gebruikt om overboekingen te automatiseren door ze aan bepaalde voorwaarden te verbinden. Solana scoort vooral goed op de transactiekosten. Omdat deze relatief goedkoop zijn in vergelijking met Ethereum. Daarnaast moet het onderliggende blockchainsysteem tot 50.000 transacties per seconde kunnen uitvoeren. Met Ethereum zijn er bijvoorbeeld slechts 100 transacties. Solana is ontwikkeld als een zeer functioneel open source-project om gedecentraliseerde financiële oplossingen te bieden en deze toegankelijker te maken voor investeerders. Bovendien is het Solana-protocol bedoeld om de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps te vergemakkelijken, maar we zullen u de technische details op dit punt besparen. Vanwege het innovatieve en hybride model geniet Solana grote belangstelling van zowel institutionele handelaren als particuliere beleggers.

De geschiedenis

De oprichter en het gezicht van Solana is Anatoly Yakovenko. Na een carrière als senior staff engineer manager bij Qualcomm en als software engineer bij Dropbox, begon Yakovenko in 2017 aan wat later Solana zou worden. Hij werkte samen met zijn Qualcomm-collega Greg Fitzgerald en samen richtten zij Solana Labs op. Drie jaar nadat het idee was geboren, werd Solana in maart 2020 officieel vrijgegeven door de Solana Foundation. Opmerking: Solana Labs, gevestigd in San Francisco, is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Solana-blockchain. Als non-profitorganisatie is de in Genève gevestigde Solana Foundation verantwoordelijk voor het opbouwen van het Solana-netwerk en zijn gemeenschap, terwijl het de acceptatie van blockchains bevordert.

Dit is wat de cryptocurrency zo uniek maakt

De proof-of-history (PoH) consensus ontwikkeld door oprichter Anatoly Yakovenko is misschien wel een van Solana’s belangrijkste innovaties. De gebruiksvriendelijkheid van de blockchain wordt vergroot doordat het concept een betere schaalbaarheid van het protocol mogelijk maakt. Verder staat Solana in de cryptowereld bekend om zijn ongelooflijk korte verwerkingstijden binnen de blockchain. Zoals eerder vermeld, maakt het hybride protocol van Solana dus aanzienlijk kortere verificatietijden voor transacties en voor de uitvoering van slimme contracten mogelijk. Solana wist met zijn razendsnelle doorlooptijden ook de interesse van instellingen te wekken. Want het Solana-protocol is niet alleen bedoeld voor kleine gebruikers, maar ook voor zakelijke klanten. Het protocol moet zowel schaalbaarheid als snelle verwerking garanderen en toch lage transactiekosten bieden. Solana belooft haar klanten dat ze niet verrast zullen worden door belastingen of tariefverhogingen.

Kijk hier naar de Solana koers euro.

Volgens de Solana Foundation zullen er in totaal 489 miljoen SOL-tokens in omloop worden gebracht. Op dit moment (per december 2021) zijn er al zo’n 260 miljoen van op de markt. Bijna 16 procent ging naar een eerste seed-verkoop, ongeveer 13 procent van de SOL-tokens was bestemd voor een stichtingsverkoop, nog eens 13 procent van de munten werd verdeeld onder teamleden en ongeveer elf procent van de tokens ging naar de Solana Foundation. Alle andere tokens zijn al vrijgegeven voor particuliere en openbare verkoop of moeten nog worden gelanceerd.

Solana werkt met een consensusmechanisme, dat een combinatie is van de proof-of-history- en proof-of-stake-benadering. De Proof-of-History bewijst dat een gebeurtenis op een bepaald moment heeft plaatsgevonden. In Proof-of-Stake kunnen validators SOL-munten ontvangen als beloning door transacties goed te keuren. Als je Solana mining vergelijkt met Bitcoin mining valt op dat hier geen dure mining hardware voor nodig is. Met de technologie van Solana kunnen nieuwe munten op een meer energie-efficiënte en dus milieuvriendelijke manier worden gedolven. Bovendien kan, in tegenstelling tot Tezos, elke SOL-eigenaar een validator worden. Hiervoor hoeft geen minimum aantal SOL-tokens te worden aangehouden.

Dit vind je misschien ook leuk...