Familievakanties in Nederland – stranden, pretparken & spannende steden. Kindvriendelijker kan niet!

Als je alleen aan tulpen, joints en voetbal denkt als je aan Nederland denkt, dan ben je iets vergeten! Nederland is misschien klein, maar ze zijn absoluut geweldig! als het gaat om het beleven van een topvakantie met het gezin in Europa. Want onze leuke “oranje” buurman kenmerkt zich niet alleen door veel water – het noorden en westen van het land grenst aan de Noordzee en ook nog eens een vijfde van het land staat onder water! Ook voor de kleintjes zijn er talloze attractieparken, prachtig vlakke fietsroutes en spannende avonturen in de Nederlandse steden.

Maar eigenlijk gaat een gezinsvakantie in Nederland in onze optiek over iets heel anders: “Kinderen” hebben het makkelijk in Nederland – ze mogen hier wild en luidruchtig zijn, alleen kinderen. Wij denken: Nederland is een van de meest ouder- en kindvriendelijke landen ter wereld – kinderen onder de 10 jaar hebben hier geen huiswerk, de vele parttime vaders halen hun kinderen regelmatig op van school en soms er is geen gezonde suiker voor het ontbijt -gereduceerde muesli, maar hagelslag (kleurrijke hagelslag), die rijkelijk wordt uitgesmeerd op beboterd witbrood. Wat een kinderparadijs! Wij zien het zo: Ontspannen land, ontspannen familievakantie met kinderen.

Tips

Een groot voordeel van een gezinsvakantie in Nederland zijn de korte afstanden. Het land is niet zo groot. Zo combineer je gemakkelijk het strand, de natuur en een familie citytrip. Het favoriete vervoermiddel van de Nederlanders is overigens de fiets – fietsen mag dan ook zeker niet ontbreken op uw gezinsvakantieprogramma. Bijna het hele land ligt niet meer dan een meter boven zeeniveau. De beste omstandigheden voor vlakke, brede fietspaden door een betoverende natuur.

Stedentrip in Nederland met kinderen: “Fietsen” (fietsen) is ook veilig voor gezinnen in de Nederlandse steden – er zijn overal goed ontwikkelde fietspaden. Onze tip voor een vakantie in Nederland met kleine kinderen: Voor dat absolute Holland-gevoel huurt u een bakfiet, een typisch lands bakfiets. Uw kleintjes zullen het heerlijk vinden om door schilderachtige straatjes aan de voorkant van de doos te worden gechauffeerd. Overigens worden veel Nederlandse steden gekenmerkt door hun waterwegen, grachten genoemd. Een rondvaart hoort dus ook in Nederland op de gezinsroute. Uw kleintjes zullen zelfs genieten van een bezoek aan het museum! Vrijwel alle musea in Nederland hebben aparte secties en/of rondleidingen voor kinderen. En, mama’s, pas op: in Nederland kan mama heerlijk shoppen voor kinderkleding. Ken je merken als Kidscase of Imps & Elfs misschien al? Ook de

Het weer op vakantie in Nederland met kinderen: Over het weer kunnen we niets beloven. Helaas is dit net zo vluchtig als de onze. Maar Nederlanders houden van de zee op elk moment van het jaar en de coole strandclubs zijn vaak het hele jaar door in het seizoen – in tegenstelling tot Zuid-Europa. En wat is er nou lekkerder dan na een wadwandeling op rubberen laarzen te stoppen bij een rustiek strandcafé en je tegoed te doen aan kibbeling (stukjes vis gebakken in beslag). Geserveerd met tartaarsaus en frietjes. Samen met pannekoeken en poffertjes, precies het juiste ding voor lastige kleine drie-kaas-highs. Over kaas gesproken: maak je geen zorgen, er is meer te bieden voor volwassenen hier op vakantie in Nederland dan alleen Antje’s Gouda: Nederland staat bekend om zijn vele creatieve restaurants met een goede internationale keuken.

Als je met het gezin op vakantie bent in Nederland, heb je keuze te over: Nederland is verdeeld in provincies. In Noord- en Zuid-Holland (let op: zo heten de twee provincies in het westen!) kun je je stedentrips prima combineren met een strandvakantie. In het noorden trekt Friesland met prachtige natuur en de Waddeneilanden. Het zuiden, met name Zeeland, scoort met de meeste zonuren. Maar op vakantie in Nederland met kinderen vind je overal water, ongerepte natuur, steden en pretparken. Alleen bergfans zijn hier volledig misplaatst. Hieronder presenteren we onze persoonlijke highlights voor gezinsvakanties in Nederland – van noord naar zuid. Een overzicht van alle 12 Nederlandse provincies met foto’s, accommodatie en insidertips vind je ook in ons toffe e-book Nederland met kinderen.

Vakantie in Nederland met kinderen in Friesland

Het rustige Friesland in het noordwesten van Nederland biedt een bijzonder groot aantal kleine en grote meren en is daarom perfect om te fietsen met het gezin. Overigens spreken de meeste mensen hier zowel Fries als Nederlands. De Friezen zijn immers erg trots op hun dunbevolkte provincie, die qua landschap des te gevarieerder is. En wist je dat de hoofdstad van de provincie Friesland, Leeuwarden, in 2018 de titel Culturele Hoofdstad van Europa droeg? Maar natuurlijk was de stad met zijn eeuwenoude grachten en gezellige straatjes bijzonder mooi aangekleed.

De Waddeneilanden met kinderen

Friesland omvat ook de Westfriese eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Stuk voor stuk een klein familieparadijs! Met hun idyllische dorpjes, stranden en prachtige duingebieden bieden ze allemaal een echt eilandgevoel. Op Terschelling en Schiermonnikoog zijn de schone, fijne zandstranden eindeloos en ook vindt jaarlijks het beroemde theaterfestival Oerol op Terschelling plaats. Vlieland en Ameland daarentegen zijn DE eilanden voor natuurfreaks. Beide eilanden hebben veel bos en bieden rustige en brede stranden voor een strandvakantie met de kinderen in Nederland. Je kunt hier zelfs zeehonden spotten!

Veel goedkope uitjes zijn hier overigens niet, dus een kortingskaart zoals deze van www.nappas.nl kan uitkomst bieden.

Dit vind je misschien ook leuk...